Affärer i Bonäset



Bonäset 250 år
c/o Isaksson
Digernäs 307
832 93 Frösön

Uppdaterad:
2007-11-27

 


Första affären i Bonäset ägdes av Erik Petter Strandberg. Han hade gård i Klöva, vid Klövån. Där drev han även såg och tegelbruk.
Erik Petter hade en båt som var 10 meter lång. Ruffen var inredd som affär. Båten hette Tuttu, troligen en tändkulemotor, en Albin- eller Solomotor.
Han hade gått kurs för att kunna sköta motorn.

Erik Petter byggde en bod i Valln i Bonäset hos min morfar Mattias Forsberg omkring 1925. Erik Petters dotter Sally blev gift med Mattias.
I Bonäset var boden en fast affär. Med båten åkte han efter Vattudalen till andra byar och gjorde affärer. Erik Petter fick namnet ' TuttuPetter" efter båtens namn.
Det var mestadels de vanliga basvarorna han hade. Färskvaror var det ju svårt att ha på grund av brist på kylmöjligheter.
Varorna hämtade han troligen själv i Strömsund. Ibland kom varorna med Virgo och lämnades vid bryggan i Bonäset.

Jag minns den här gubben väl. När han blev gammal bodde han hos min morfar i Valin. Det var i början av 1950-talet.
Jag tyckte det var så konstigt, för vi måste säga "då" (ni) till honom. Jag frågade min mamma en gång. Man skulle säga så till de gamla, fick jag veta.
Min bror Tore och jag kallade honom för Moffa Ginko.

Efter Erik Petter hade Bengta Linnea Olsson affär Söat i början av 1930-talet. Gården var Löwenrings. Affären var på övervåningen i trapphallen.
Olle Petter Olsson och Bengta Linnea bodde i rummet innanför. Det var innan de byggde i Lillsveviken. I affären hade hon ett större skåp,
som varorna förvarades i. Även här var det mest basvaror som mjöl, salt, socker, gryner och kanske några andra nödvändiga varor.
Lite smågodis hade hon också, bland annat små paket som innehöll lite extra fin konfekt. Paketen kostade 25 öre.
Lite medicin fanns också; Magnecyl, Albyl, Sloans linement, Oleum Baceleum och annan hostmedicin. Varorna kom med Virgo från Strömsund
till Bonäsets brygga. Olle Petter och Bengta Linnea flyttade till Lillsveviken 1936. Bengta Linnea var också duktig fotograf. Hon framkallade själv.
Jag tror inte det finns några glasplåtar kvar.

När Olle Petter och Bengta Linnea flyttade till Lillsveviken öppnade Nicke Strömstedt affär i ett litet rum i "fjöse" (ladugården).
Det fanns ett lämpligt rum bredvid redskapsboden. Rummet inreddes med en disk med lådor och hyllor. En våg med olika vikter fanns på disken.
På väggarna satt hyllor som mestadels var gjorda av tomma sockerlådor. Nicke Strömstedt tog även på sig avverkningar då han hade affären.
Det innebar att man lejde både körare och timmerhuggare. Ibland körde avverkningsåtagaren själv. Nicke tog en gång en avverkning i Kronkilen.
Dit levererade han matvaror och andra varor. Det var omkring 1939. Matleveranserna gick väl en gång i veckan med häst och släde.
Kocka där var Ingeborg Edelswärd, född Forsberg.
Sonen Per-Erik övertog senare affären och hade den till en bit in i 1950-talet. Även här var det mest basvaror. När vi fick landsväg 1937 och bussen kunde köra hit,
blev det lite större sortiment. Jag minns inte om det blev mer känsligare varor efter 1947 då elströmmen kom, men lite korv, salt fläsk och rökt fläsk hade han säkert.
Även godis fanns ju förstås. 1-öreskola, tabletter, tuggummi och choklad. När man fick en 10-öring eller 25-öring gick man dit och köpte någon kola eller tabletter.
Per-Erik hade både jordbruk, rävgård och affär. Hustrun Betty var en god hjälpreda.
Per-Erik fotograferade även han, men jag har inte fått fram något foto av affären.
I början av 1950-talet fanns även en varubuss, "Fängströms livs", som några gånger besökte Bonäset

 

Birger Edelswärd



 

Tillbaka till första sidan

 

© 2007, Bonäset
Webmaster: Roger Isaksson